Hasznos tanácsok

Kutyák ápolása

A kozmetika, mint görög eredetű szó, kendőzést, takarást jelent. Ez vonatkozik emberre és állatra is. A különféle kutyafajták standardjai előírják, hogy az adott fajta szőrzetével és megjelenésével kapcsolatban milyenek az elvárások. Az egyes egyedek fazonjának kialakításánál a kutyakozmetikus feladata az, hogy igyekszik eltakarni a hibákat és kihangsúlyozni az előnyös formákat. Ez minden esetben igaz a kiállításra való felkészítésnél.

A fentiekkel szemben -meggyőződésem szerint- a mindennapi életben a kutyakozmetika elsősorban inkább egészségügyi ápolást jelent. A legalapvetőbb feladatokat minden gazdi el tudja végezni saját kutyáján, az akár fajtatiszta, akár nem. Ez biztosítja kedvence egészségének megőrzését.

Az alábbiakban szeretnék néhány kutyakozmetikai-egészségügyi tanácsot adni kezdő és haladó kutyatartóknak, hogy mire kell különös gondot fordítani a kutyák ápolásánál, ami nem minden esetben kozmetikát, kendőzést, eltakarást jelent, hanem az egészség megőrzését.

Elöljáróban annyit, hogy nem csak 18 éve gyakorló kutyakozmetikus, hanem állategészségügyi üzemmérnök is vagyok. Két ír farkas és egy "szerelem" kutya tartozik családunkhoz. Állatpatikánkban és az állatorvosi rendelőben pedig naponta szembesülök az ápoltság-ápolatlanság problémáival, sőt szélsőséges eseteivel is.

Az ápolás rendszeressége és mikéntje a szőrzet minőségének, hosszúságának és a tartási körülményeknek (pl. tömblakás v. kert) a függvényében természetesen eltérő, de az alapvető szempontok minden fajtára érvényesek. Ha a rohanó élet realitásánál maradok, akkor a következő gondolatmenet alapján minden fajta kutyát hetente, de minimum kéthetente alaposan át kell "bogarászni" a következő szempontok szerint: Az egész testfelületen eltávolítjuk az elhalt szőröket vagyis kifésüljük az aljszőrzetet, kibontjuk a csomókat. Megszabadítjuk kedvencünket a szőrébe ragadt "idegen testek"-től (sár, bogáncs, toklász, stb.). Az alábbi testtájakra azonban még jobban oda kell hogy figyeljünk:

A szem környéke

- Rendszeresen tisztítsuk a szem környékét, távolítsuk el a rászáradt váladékokat. Erre jó hatékonyságú szereket lehet kapni állatpatikákban, jobb pet shopokban.

- Enyhe víztiszta váladékozás nem jelent rendellenességet, de néhány fajtánál a szem jellegzetes elhelyezkedése erős könnyezést vált ki, mely elszínezi a szem környéki szőrzetet. Megfelelő szerrel, rendszeres ápolással az elszíneződés megszüntethető. A csipákat puha vattával távolítsuk el mindkét szemhez külön-külön vattacsomót használva.

A száj és környéke

-A táplálkozásnál a maradék sok esetben ráragad a pofa és téjékának szőrzetére. Erről a területről és a bajusz, szakáll szőrzetéről távolítsuk el a táplálék maradékait. A hosszú szőrű kutyákon ez a probléma a nyak alsó vonalának szőrzeténél is fennáll. A nem száraz tápot fogyasztó kutyáknál elszíneződhet a szőrzet. Megfelelő szerrel ez az elszíneződés megszüntethető.

-Lógó fülű kutyáknál használjunk speciális etetőedényt és/vagy kössük fel a fülét az etetetés alkalmával. -Fog- és ínyápolás. Kutyáinknál - főleg a házikosztot, konzervet, lágy eleséget fogyasztó kedvenceinknél- a foglepedék képződés és az ezt követő fogkőlerakódás súlyos gondokat okozhat, mert ennek egyenes következménye a fogínygyulladás és a fogíny sorvadása, ami a fogak elvesztését is okozhatja. Megelőzéseként etessünk száraz tápot és használjunk fog és ínyerősítő táplálék-kiegészítőket, műcsontot, rágcsákat. A már kialakult lepedék eltávolítására használhatunk speciális táplálék-kiegészítőket. A foglepedék képződésére hajlamosító táplálék etetése mellett használjunk legalább hetente egyszer kutyafogkrémet. Erre a célra kifejlesztett fogkrémek és fogkefék is kaphatóak már a szaküzletekben.

A fül és környéke

- A fül környékéről a fajtastandardnak megfelelően, a fül belsejéből mindig távolítsuk el a szőrzetet.

-A fül belsejéből a szőrzet eltávolítása után ellenőrizzük, hogy a külső hallójárat bőre rózsaszínű, tiszta és nem kellemetlen szagú-e. A lógó fülű kutyáknál gyakoribb a befülledés, ami a külső hallójárat gyulladását okozhatja.

-A fülpucolást általában elég havonta elvégezni. A fül belsejéből növő szőrszálak eltávolítása után fültisztító folyadékot cseppentünk bele. Nem hagyjuk, hogy a kutya azonnal megrázza a fejét. Jól elmasszírozzuk a becsöppentett szert, úgy hogy a cuppogjon. A fölösleges folyadékot a kutya magától kirázza. A maradékot puha vattával letöröljük.

-A "lógó fülű" és hosszú szőrű fajtáknál kajamaradék szőrberagadása is gond lehet. Spánieleknek, uszkároknak speciálisan kialakított etetőtálak vásárolhatók egyedi praktikák is léteznek e probléma kiküszöbölésére.

Hónalj és combbelsők

-Csomók és toklászok egyik ideális lelőhelye. Ezeket a testtájakat úgy a legkönnyebb rendbe tenni, ha az állatot az oldalára fektetjük (ez néha két embert kíván). Itt említem meg, hogy minél csomósabb egy kutya, a toklászok annál több helyet találnak maguknak a befúródásra. S a csomók minél keményebbek, annál jobban nyomják a toklászokat a sebbe.

-A lágyéktájék viszonylag ritka szőrzetében még a fekete kutyáknál is észre vehetjük, ha van bolhájuk A bolhák a galandférgek köztigazdái, ezért különösen fontos a védekezés.

Végbél és nemiszervek tájéka

-Az állat rendszeres élettani folyamatai miatt ezeken a területeken gyakrabban csapzódik össze a szőr. Állapota jelzés értékű: megtudhatjuk, hogy rendben van-e kutyánk emésztése, ürít-e féregízeket, nincs-e megtelve a bűzmirigye. Szukáknál követhetjük a tüzelés meglétét, menetét. Kanoknál a herék és a combbelső közti szőr ápolatlansága miatt befülledhet a bőr.

-A simaszőrű kutyák kivételével ajánlott kinyírni e tájék szőrzetét. Így azt is megelőzhetjük, hogy a bélsár beleragadjon a szőrzetbe.

Mancsok

-A talppárnák közti szőröket általában kinyírjuk, mert sok fajtánál csomósodásra hajlamosak. Lakásban tartott kutyáknál a tisztaság megőrzése miatt is ajánlatos. Kinti kutyáknál azokban az esetekben hagyjuk meg, ha csomósodásra nem hajlamos illetve télen, hogy a hó ne tudjon a talppárnák közé tapadni. Ezekben az esetekben csak a szőrök hosszát rövidítjük a talppárnákig.

-Ha már összecsomósodott a szőr a talppárnák közt, feltétlenül távolítsuk el.

-Télen a sózott utcák okozta kimaródás ellen mancsvédő viasszal vagy kutyacipővel védekezhetünk.

-A lábujjak közeit is alaposan vizsgáljuk meg. Itt is előfordulhatnak csomók. Toklász szezonban pedig előszeretettel bújnak meg az egérárpa termései a lábujjak találkozásánál.

-Ellenőrizzük a karmok állapotát, ha túlnőtt a talppárnákon, vágjuk le őket. A fűkörmökről se feledkezzünk meg! Az elhanyagolt karmok sok kellemetlenséget, fájdalmat okozhatnak kedvencünknek (Visszanő a talppárnába, elferdíti az ujjakat stb.) Ezt bízzuk mindig szakértőre, mert a karmok szakszerűtlen levágása vérzést okozhat.

Egy-egy ilyen tüzetesebb vizsgálat során vehetjük észre a külső élősködőket, kullancsokat, bolhákat és az esetleges bőrelváltozásokat, sérüléseket. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kullancsok és bolhák elleni védekezést komolyan kell venni, mert hazánkban egyre több a borelliózissal és Lyme-kórral fertőzött kullancs és a bolhák is többféle megbetegedést okozhatnak. A külső élősködők nem csak szezonálisan fordulnak elő! Téli séta folyamán is összeszedhetjük őket, de az is elég lehet, ha egy kullancsos galamb elrepül a kertünk felett.

A fürdetéssel kapcsolatban azt javaslom, hogy olyan ritkán tegyük, amilyen ritkán csak lehet és olyan gyakran, amilyen gyakran csak muszáj. Ezt azért javaslom, mert a kutyák betegségek elleni védekezőképességének az első számú fegyvere a bőre. A kutya bőrének sav- és zsírköpenye nagyon fontos tényező az egészség megtartásában. Ne távolítsuk el, ha nem nagyon szükséges! Persze vízzel bármikor lemoshatjuk a kutyát, ha pedig fürdetni akarjuk, akkor körültekintően válasszuk ki a bőr- és szőrtípusának megfelelő sampont.

Ha kedvencünk kibírta a fenti tortúrát, mindig jutalmazzuk meg! Így legközelebb is könnyebben viseli el a kutyakozmetikával járó megpróbáltatásokat. A dicsérő szavak, a simogatások a legfontosabbak, így a kutya is tudni fogja, hogy megszépült, új külsőt kapott és az egészségéért is történt mindez.

Négylábú társainkkal minden nap foglalkozunk, megpaskoljuk, netán megdögönyözzük, játsszunk vele. Mennyivel kellemesebb egy ápolt, egészséges kutyát megsimogatni!