Kutyák fajtái - Rottweiler

A rottweilernek nincsenek északi ősei. Amikor a római légiók visszavonultak Észak-Európából otthagyták a kutyáikat, és ezek az erős kutyák hasznossá váltak. A középkorban Rottweil városában kezdték ezeket a kutyákat helybéli juhászkutyákkal keresztezni. Így jött létre az úgynevezett rottweiler mészáros kutya, melyeket vágómarhák terelésére használtak.

Alkata

Megnyúlt teste rendkívül erőteljes, izmos, mellkasa széles, háta egyenes, hasa felhúzott. Feje erős, magasan tűzött füle lelóg. Közepesen hosszú, durva szőre fekete, melyben barna jegyek találhatók. A farkát 1 csigolyányira kurtítják. Erre a kutyára a rövid, zömök, erőteljes testfelépítés jellemző. A háta erős és vízszintes. Mellkasa széles és mély, nem lejtős, lágyéka pedig nem felhúzott. A farka egy vonalban van a hátával. A rottweiler lábai egyenesek és erősek. Mancsai kerekek, erősen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erős és viszonylag feszes nyak kör keresztmetszetű, vonala enyhe ívvel emelkedik ki a vállból. Feje közepesen hosszú, széles koponyával és határozott stoppal.az arcorri rész magas,és nagyjából ugyanolyan hosszú,mint a koponya,vagy valamivel rövidebb annál.A bőr ráfeszül a fejre, csak akkor ráncolódhat, amikor a kutya figyel valamire. Fülei kicsik és háromszögletűek, egymástól a lehető legtávolabb ülők, amitől a koponya teteje még szélesebbnek tűnik. Szemei mérsékelten nagyok, feszes szemhéjakkal. Tekintete jóindulatú és magabiztos. A rottweiler harapása ollószerű. A rottweiler szőrzete rövid és durva, merev szálú aljszőrzettel. A szőrzet mindig fekete, éles körvonalú, mahagónivöröstől világosbarnáig terjedő színű rajzolattal az arcorri részen, a pofán,a szem fölött, a lábakon és mellen. A mellkas és a lábujjai fehér foltjai nem kívánatosak. Szemei sötétbarnák.

Vérmérséklete

Rossz hírével ellentétben, mely szerint agresszív állat, a rottweiler tökéletesen megbízható,nyugodt kutya. A rottweiler nem ideges természetű, de nem szereti, ha idegenek akarják simogatni. Tökéletes fegyelemre kell nevelni! Kiképzéskor sose alkalmazzunk erőszakot! A rottweilerek nagyon szeretik, ha beszélnek hozzájuk, mert megérzik a gazdájuk és köztük létrejövő közelséget. Nem szabad láncon tartani, mivel minden esetben agresszív viselkedést vált ki.A rottweiler őszinte,értelmes,magabiztos és kiegyensúlyozott kutya,amely mindig feltétel nélkül hűséges gazdájához és annak családjához.Családja és otthona védelmében a végsőkig kitart.Megvesztegethetetlen.Nem ugat sokat.Általában domináns viselkedésű,bátor,félelmet nem ismerő.Többnyire különösen erősen kötődik egy bizonyos személyhez.Előfordulhat,hogy túlzottan igyekszik magának követelni gazdája figyelmét,főleg akkor,ha azon más kutyával kell osztoznia.A lakásban általában nyugodtan viselkedik,a szabadban azonban fáradhatatlan.Szeret gazdájával és a gazdájáért dolgozni,és kitűnő az emlékezete.A rottweiler általában jól ismeri saját területét,a megmarad annak határai között,nem hajlamos az önálló felfedező utakra.Nagyon erősen ragaszkodik gazdájához,ezért nem valószínű,hogy póráz nélküli séta közben messzire csavarogna mellőle.Következetes nevelés és tanítás esetén a rottweiler hűséges lesz a családjához,s megbízható játszótársa a gyerekeknek,feltéve,hogy azok sem bánnak vele rosszul.Ha úgy érzi,hogy az ő család gyerekeit más gyerekek bántják,a védelmükre kel.Macskákat és egyéb háziállatokat és a haszonállatokat gond nélkül elfogadja,ha fiatal korában kedvező tapasztalatokat szerzett velük.Szinte egyáltalán nincs benne vadászösztön.A felnőtt kan olykor domináns magatartást tanúsít,sőt más kan kutyákkal szemben agresszív is lehet.A megfelelő szocializáció és nevelés itt igen sokat számíthat.A család barátait és rokonait általában lelkesen üdvözli,az idegeneket azonban legfeljebb a kert kapujáig vagy kerítésig engedi.

Gondozása

Nem igényel különös ápolást, gondozására nem kell sok időt fordítani(a kölyökkortól eltekintve: diszplázia,szopornyica,parvo amely betegségekre különösen fogékony fajta). Hajlamos a gyomorcsavarodásra, így ne etessük túl, és evés után ne engedjük szaladgálni.A hátsó lábon a farkaskörmök eltávolítandók.

Tanítása

A rottweilernek kiegyensúlyozott,nyugalmat sugárzó gazda kell,aki biztos önmagában és természetes tekintéllyel bír kutyái előtt.A nevelésnek tisztességesnek és szeretettel telinek kell legyen,ugyanakkor következetesnek és szigorúnak is.Az engedékeny vagy tapasztalatlan gazda ugyanis könnyen olyan helyzetben találhatja magát,hogy kutyája-különösen,ha kanról van szó-átvette az uralmat a háztartás felett.Noha erősnek és keménynek tűnik,ami persze bizonyos mértékben igaz is,a rottweiler nagyon érzékenyen reagál gazdája hangjára,amelyet dicsérő hangsúllyal,akkor is hallania kell,amikor jól viselkedik.A megfelelően nevelt rottweilernek sok minden megtanítható,és tökéletesen engedelmes lesz.Az emberek közti szocializáció nélkülözhetetlen.Nem kell attól tartani,hogy amolyan mindenki kutyája lesz belőle-ez nem fordulhat elő.A kanok és szukák jelleme igen eltérő,az utóbbiak szelídebbek és kevésbé magabiztosak.A rottweiler számára a védőkutya-kiképzés a legmegfelelőbb.Általában kitűnő a szimata,és jó nyomkövetővé nevelhető.Az engedelmességi próbákra nem annyira alkalmas,mivel azok a feladatok nem jelentenek elég komoly kihívást számára.

Tulajdonságai
  • Típusa: dogféle
  • Származása: Az ókori Róma molosszusai
  • Nemzetisége: német
  • Marmagassága: kan 63-69cm, szuka 58-63.5cm
  • Tömege: 40-50kg
Várható élettartama:11-12 év